Inteligenta, capacitatea de a intelege lumea, nu depinde exclusiv de dimensiunea creierului. Poetul englez Lord Byron avea reputatia de a fi detinut un creier foarte mare (2200 de grame), mai mare decat cel al lui Albert Einstein, care nu era deosebit de mare, si de doua ori mai mare decat cel al lui Anatole France ( 1100 de grame)! Desi a fost foarte talentat, ar fi absurd sa spunem ca Byron a fost mai inteligent decat Einstein si de doua ori mai sclipitor decat Anatole France.
Creierul femeilor este, in medie, mai putin voluminos (150 de centimetri cubi) decat al barbatilor, iar creierul unui oriental este, in medie, putin mai mare decat cel al unui occidental. Cu toate acestea, nici o diferenta nu a fost vreodata demonstrata intre inteligenta unui barbat si a unei femei sau intre inteligenta unui asiatic si cea a unui european.
(Origini - nostalgia inceputurilor)
© CCC
Pentru a putea face fapte de seama, trebuie sa traim ca si cum nu ne-ar fi dat sa murim niciodata.
Fericirea nu e lucru usor; ea este greu de gasit in noi si cu neputinta de gasit aiurea.
Nu ne dovedim niciodată inteligenţa detestînd‑o pe‑a altora.
Complexitatea va constitui structura lumii de maine si va trebui sa ne adaptam la subtilitate ca la o conditie naturala a existentei.
Omul este inteligent pentru ca are o mana.
Anaxagora
Pentru Anaxagora, intrucat avem mâini, am devenit ființele cele mai inteligente din Univers. Aceasta idee va fi reluata de filosofii moderni, pentru care inteligența este în primul rând practică, înainte de a fi contemplativă (deci inteligența este în primul rând tehnica). Aristotel va inversa aceasta afirmatie: Pentru ca este inteligent, omul are mâini (în caz contrar, omul nu ar sti sa se foloseasca de ele, iar natura nu ofera nimic fara efort).
Oamenii inteligenți sunt ezitanți și mereu preocupați de morală, lege sau de alte repere, dar imbecilii sunt siguri pe ei și nu-și fac probleme în privința moralității, legalității sau utilității activității lor.
Aforism moral-juridic
Anonim
Unii oameni rezervați folosesc tăcerea pentru a-și ascunde inteligența, însă cei mai mulți ascund lipsa ei.
Inteligența este capacitatea cu ajutorul căreia vom înțelege, până la urmă, că totul este de neînțeles.
(Viața termitelor, 1926)
Două calităţi pe lume nu pot fi simulate şi nici înlocuite ori echivalate prin procedeul "mai iei de ici, mai pui colea": inteligenţa şi bunătatea.
Inteligența este principiul tuturor lucrurilor, cauza și stăpâna universului, ea dă ordine celui dezordonat, mișcare celui nemişcat, separă ceea ce este amestecat, face o lume din ceea ce este confuz.
(Doxografie)
© CCC
Omul e inteligent pentru că are o mână.
(Fragmente)
Inteligenta nu e o chestiune de diplome. Ea poate fi legata de acestea, dar nu e primul sau considerent.
© CCC
Inteligenta trebuie sa insufleteasca actiunea; fara ea, actiunea este inutila. Dar fara actiune, cat de inutila este inteligenta!
© CCC
E o mare nenorocire de a nu avea destul spirit pentru a vorbi ce trebuie si nici destula minte pentru a tacea. Iata principiul impertinentei.
Nici nu ne putem inchipui cat spirit trebuie sa posedăm pentru a nu fi niciodata ridicoli.