Când un alt om de geniu, Lamartine, a publicat în Interviurile sale literare o critică foarte virulentă și foarte acerbă la adresa romanului Mizerabilii, încă îl văd pe Victor Hugo arătând cu degetul spre pamflet și spunând zâmbind: Încercare de mușcătură din partea unei lebede.
(În anul când a fost publicat romanul Mizerabilii, 1862, Lamartine avea 72 de ani și a mai trăit 7 ani. Hugo avea 60 de ani și a mai trăit încă 23 de ani. Hugo, dată fiind vârsta înaintată a lui Lamartine, se referea la pamfletul acestuia ca la un „cântec de lebădă”, care semnifică o ultimă interpretare sau un ultim act remarcabil care anunţă sfârşitul.
Mușcătura de lebădă este destul de puternică și dureroasă, dar nu într-un mod care să producă o traumă severă, ducând cel mult la o zgârietură însoțită de o sângerare ușoară.)
© CCC
Taria mintii ca si taria corpului stau inainte de toate in putinta de a suporta greutatile. Marele principiu si temelia tuturor virtutilor si a tuturor valorilor constau tocmai in capacitatea omului de a-si domina propriile lui dorinte si de a se opune propriilor lui porniri, pentru a urma numai ceea ce mintea ii spune ca este mai bun, chiar atunci cand dorintele sale l-ar indrepta pe alte cai.
Fericirea sau nefericirea oamenilor este in mare parte opera lor.
Ce e un cinic? Un om care cunoaste pretul tuturor lucrurilor, dar nu cunoaste valoarea nici unuia.
Sarcasmul este limbajul disprețului și unul dintre modurile în care se face auzit cel mai bine: atacă omul în ultimul său bastion care este opinia pe care o are despre sine.
(Caracterele)
© CCC
Nimănui nu i-a reuşit până acum să fie atât de viclean, încât să-şi poată ascunde această calitate.
Ironia este o tristețe care nu poate să plângă și zâmbește.
© CCC