Jacqueline Kelen, născută pe 5 aprilie 1953, scriitoare franceză licențiată în literatură clasică și producător la France Culture, autoarea a peste 70 de cărți publicate între 1982 și 2020.
Pasionată de mituri și mistici, Jacqueline Kelen își consacră cercetările acestor două căi care exprimă aceeași căutare a transcendenței. S-a dedicat în special evocării marilor mituri ale umanității, dovadă fiind numeroasele sale publicații, printre care Maria Magdalena: o iubire infinită, Masculinul etern, Femeile eterne sau Femeile și Biblia. Poate fi definită ca o războinică a absolutului și o autoare care vizează prin scrisul ei trezirea spirituală a oamenilor.
Kelen abordează, de asemenea, probleme de actualitate, precum anorexia, în Foamea sufletului (La Faim de l’âme), o carte cu accente foarte personale pe care o tratează din punct de vedere esenţialmente spiritual.
În 2002, a primit premiul ALEF al vânzătorilor de carte pentru eseul său Spiritul singurătății (L’esprit de solitude), în care celebrează „calea solitară, singura cale benefică”.
O singuratică în inima Parisului. Lui Jacqueline Kelen îi place să se definească astfel, ea care trăiește în liniște și care în afară de intervențiile publice își dedică zilele lecturii și scrisului. Această singurătate nu o apasă, dimpotrivă, mai ales că s-a obișnuit de foarte mică. „Eram o elevă bună și aveam puțini prieteni”, rezumă ea, referindu-se la certitudinea ei din copilărie, că viața îi va fi dedicată studiului. După ce a studiat literatura clasică la Sorbona, intenționa să predea, în timp ce se vedea „mai mult ca o bibliotecară”.
Nu a avut ocazia să lucreze pentru învățământul național, pentru că a fost recrutată să acorde lecții private. Prin aceasta, lui Jacqueline Kelen, pe atunci tânără căsătorită – care mai târziu avea să divorțeze, fără să fi avut copii – i s-a propus să vorbească în emisiunile radio de la France Culture: „Trebuia să explic cum a apărut ideea de Dumnezeu în umanitate: am fost impresionată.”
Acest lucru nu l-a împiedicat pe Michel Cazenave, realizator de emisiuni de filozofie și spiritualitate, să o angajeze la scurt timp pentru câteva emisiuni anuale pe teme specifice. „Nu făcusem niciodată radio și a trebuit să învăț totul foarte repede, mai ales să tac pentru a-l asculta pe celălalt”, declară ea zâmbind.
În paralel cu cei douăzeci de ani la France Culture, și-a aprofundat cunoștințele despre mituri, „inepuizabile pentru că sunt conectate la Sursă”, și despre misticii creștini, sufiți, evrei, dar și egipteni și tibetani… „Toți m-au uimit și m-au hrănit, pentru că toți îmi vorbeau despre același gust de Dumnezeu”.
Figura Mariei-Magdalena
La acea vreme, figura Mariei-Magdalena i s-a impus de la sine. „Îmi fusese prezentată ca o prostituată și o păcătoasă pocăită, dar am observat că pictorii o ilustrau ca pe o regină”, spune Jacqueline Kelen. Căutând să înțeleagă această contradicție, s-a cufundat în evangheliile apocrife – foarte greu de găsit pe atunci – și a descoperit acolo „o femeie de lumină, dedicată trezirii spirituale”, mărturie a naturii profunde a femeii care este, după spusele ei, aceea de a „deschide inima omului către iubire și către infinit”. De aici și titlul primei sale cărți, Maria-Magdalena, o iubire infinită (Marie-Madeleine, un amour infini), 1982.
Rană divină – trebuie să te vindeci de toate?
A te vindeca, a te simți „bine cu tine însuți”, a închide toate vulnerabilitățile și a scăpa de toate relele pentru a atinge scopul suprem al păcii și fericirii, acestea sunt obsesiile zilei. Trăim acum sub domnia unei ideologii terapeutice, regresive și consumeriste, care ne infantilizează căutând să ne abată de la orice risc. În Rană divină (Divine blessure), Jacqueline Kelen luptă cu această tiranie a confortului, care ar dori să ignore vocația spirituală a omului. Specialistă în mituri, ea îi cheamă aici pe acești eroi, zei și sfinți care ne amintesc, prin rănile și încercările lor, că omul nu ajunge ușor la plenitudinea sa: Ahile și Ulise, Lancelot și Tristan, Osiris sfârtecat și Hristos răstignit, cu toții spun, ca și Iacov din Biblie sau misticii creștini și sufiți, că rana este și deschidere. Nu există rană care să nu facă trimitere la rana Iubirii.
Unul dintre citatele preferate ale autoarei, din lucrarea Zohar, cartea spendorii, este acesta:
„Ființa umană trebuie să aibă în mod constant bucuria implantată pe o parte a inimii și suspinul pe cealaltă.”
Opere principale:
Maria-Magdalena: o iubire infinită, 1982; Pata: broșură furtivă despre petele lumii, 1984; Femeile Bibliei, 1985; Jacques-Henri Lartigue: ochiul vânătorului de păsări, 1985; Arborele de ghimbir, poveste pentru copii, 1985; Nopțile, 1986; Reginele negre: Didona (regina Cartaginei), Salomeea (fiica lui Irod al II-lea, regina Chalcisului și a Armeniei Minor), Regina din Saba, 1987; Noii părinți, 1986; Nopțile Șeherazadei, 1986; Ghidul întâlnirilor: agenții matrimoniale, cluburi matrimoniale, anunturi, sondaje, sfaturi, adrese, 1988; Psyché sau Camera de cristal, 1988; Rachel sau Noaptea mandragorelor, 1988; Elogiul lacrimilor, 1989; Să protejăm animalele, 1991; A iubi din prietenie, 1992; Masculinul etern: un tratat de cavalerism pentru uzul bărbaților de astăzi, 1994; Propuneri de dragoste, 1995; Corăbiile somnului: eseu, 1997; Lacrimi, 1997; Mâna, 1997; Secretul, 1997; Femeile eterne: Antigona, Dulcinea, Nausicaa, Mélusine…, 1998; Somnul, 1997; Frisoane și leșinuri, 1998;
Spiritul singurătății, 2001; Foamea sufletului: o abordare spirituală a anorexiei, 2002; Mantaua magnificenței, 2004; Rană divină, 2005; De la somn la alte bucurii iraționale, 2006; Cele șapte chipuri ale Mariei Magdalena, 2006; Mary Celeste, 2007; Melusina sau Grădina secretă, 2007; Cartea laudelor, 2007; Scrisoarea unei îndrăgostite către papă, 2007; Sorii nopții, 2008; Inventarul rătăcitor al fericirii, 2008; Puterea inimii, 2009; Prietenii cerești, 2010; O cale de ambrozie, 2010; Hadewijch din Anvers sau Calea glorioasă, 2011; Nerăbdarea absolutului, 2012; Vorbește-mi, te rog, despre Împărăția Cerurilor, 2013; Misticismul creștin, 2013; O rochie de culoarea timpului (Sensul spiritual al basmelor), 2014; Breviarul spiralei: despre viața spirituală, 2015; Fii ca un rege în inima ta, 2015; Înfloririle interioare, Meditații asupra Doamnei și Unicornului, 2015; Diavolul preferă sfinții, 2016; Simțul ospitalității, 2017; Temporarul și eternul: întrebările inevitabile, 2017; Grădina virtuților, 2019; Povestea celui care a cheltuit totul și nu a pierdut nimic, 2020; Însoțitorii sfințeniei, 2020; Măreția așteptărilor, 2021.
***
Zohar (în ebraică “strălucire”, “splendoare”, “aură”) este o carte mistică ebraică despre Tora, din categoria literaturii kabbalistice, atribuită de tradiție lui Șimon bar Iohai, scrisă sau editată probabil de Moses de León (1250-1305). Zoharul cuprinde, printre altele, discuții referitoare la Dumnezeu, originea și structura universului, natura sufletului și legătura dintre energia universală și om.