Intr-un stat, adică într-o societate în care există legi, libertatea nu poate consta decât în a putea face ceea ce trebuie să vrei şi nu în a fi constrâns să faci ceea ce nu trebuie să vrei.
„Libertatea politică nu constă defel în a face ceea ce vrei. Intr-un stat, adică într-o societate în care există legi, libertatea nu poate consta decât în a putea face ceea ce trebuie să vrei şi în a nu fi constrâns să faci ceea ce nu trebuie să vrei.”
Charles L. de Montesquieu
In citatul complet, Montesquieu se referă in mod explicit la libertatea politică, dar aprecierile lui sunt valabile în cazul oricărei forme de libertate. Intotdeauna excesul de libertate distruge libertatea: “Libertatea este dreptul de a face tot ceea ce îngăduie legile; şi dacă un cetăţean ar putea să facă ceea ce ele interzic, el nu ar mai avea libertate, pentru că şi ceilalţi ar putea să facă la fel .” Dacă legea limitează libertatea, ea este în acelaşi timp şi condiţia ei. In fond, libertatea este puterea de a se supune legii.
Legea care asigura libertatea individuala este cea care se conformează justiției și nu poate nici sa-i impiedice pe cetateni de la îndeplinirea indatoririlor lor, nici sa-i constranga să acționeze împotriva lor. Montesquieu dă o altă formulare acestui principiu: “Un lucru nu este drept pentru că este legiferat. Dar trebuie să fie legiferat pentru ca este drept.” (Cugetarile mele)
Romanii obișnuiau să spună: "Dura lex sed lex" (Legea e dura, dar e lege). Legea trebuie să se aplice, iar dacă pare prea dura (sau, mai general spus, inadecvata) trebuie să fie mai degrabă schimbata, decât eludată: "Uneori este necesar să se schimbe anumite legi, dar acest lucru se intampla rareori, iar atunci când se întâmplă, trebuie să fie modificate cu o mână tremurânda." (Montesquieu)
© CCC
Viciile unui popor sunt ascunse totdeauna in adancul legislatiei sale.
Ca toți bărbații, era mult mai elocvent în a întreba decât în a mulțumi.
(Dubla neînțelegere)
© CCC
Legile, desi sunt sau ar trebui sa fie conventii intre oameni liberi, nu au fost, cel mai adeseori, decat instrumentul pasiunilor catorva, ori s-au nascut dintr-o necesitate intamplatoare si trecatoare.
Legile naturii sunt doar gândurile matematice ale lui Dumnezeu.
© CCC
Binele statului este legea suprema.
Acela ce nu respecta legile nu-si iubeste patria.
Ar trebui să facem doar nebuniile care ne plac.
© CCC
Orice mare minciună are nevoie de detalii amănunțite pentru a deveni credibilă.
(Portrete istorice și literare: Aleksandr Pușkin)
© CCC
Legea incepe sa se impuna doar in momentul in care exista forta necesara pentru a o face respectata.
© CCC
Din istorie, îmi plac doar anecdotele.
© CCC
Legile, in general mai putin puternice decat pasiunile, tempereaza oamenii, fara a-i schimba.
Legea este ratiune libera de pasiune.
Cu cat un stat e mai corupt, cu atat are mai multe legi.
O tara in care nimeni n-ar incalca legile n-ar avea nevoie de ele.
Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.