Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Michel de Montaigne


Michel de Montaigne, Michel Eyquem de Montaigne-Delecroix, 28 febr. 1533 – 13 sept. 1592, scriitor si ganditor fran­cez. A trait 59 de ani.

A fost unul dintre cei mai importanți scriitori francezi ai Renașterii. Este cunoscut ca fiind cel care a popularizat eseul ca specie literară și pentru ușurința cu care trecea de la speculații intelectuale serioase la anecdote, unele cu caracter autobiografic.

Autor al Eseurilor (Les Essais), un monument al literaturii franceze, Michel de Montaigne este o figură fundamentală a gândirii Renașterii.

Provenind dintr-o familie bogată, a primit o educație excelentă inspirată de preceptele umaniste. Magistrat ca pregătire, Montaigne a fost foarte implicat în viața politică a țării sale în calitate de consilier al Curții de Asistență din Périgueux (Cour des aides, sub Vechiul Regim, curți suverane de apel create în secolul al XIV-lea pentru a se ocupa de litigiile fiscale) și mai ales primar al orașului Bordeaux între 1581 și 1585.

Obosit de aceste funcții, gânditorul s-a retras pe domeniul său și în „biblioteca” sa dedicându-se lecturii și scrisului.

Inspirat de deviza lui Socrate, „Cunoaște-te pe tine însuți” și convins că „fiecare om poartă în el întreaga formă a condiției umane”, Montaigne s-a lansat în redactarea „Eseurilor”: o sumă a gândirii sale, a experiențelor și a gândurilor sale asupra lumii.

Dacă filosofia acestui călător cultivat se înscrie în cultura umanistă, Montaigne manifestă, de asemenea, un mare scepticism. Conștient de faptul că nu poate să explice totul, pesimist în fața ravagiilor războaielor religioase, Michel de Montaigne a căutat înțelepciunea dincolo de orice judecată morală, politică și religioasă, de unde și bogăția și universalitatea operei sale.

Scrierile lui Montaigne au influențat în mod direct scriitori variind de la William Shakespeare la Ralph Waldo Emerson, sau de la Jean-Jacques Rousseau la Friedrich Nietzsche.

Colecția sa voluminoasă intitulată „Essais”, renumitele “Eseuri”, 1580, culegere de reflecții pe cele mai diverse teme, constituie cele mai reprezentative monumente ale literaturii Renașterii.

Opere principale:

– eseuri: Eseuri (Essays), 1580 (reeditat în 1588, 1595);

– memorialistică: Jurnalul de călătorie al lui Montaigne în Italia prin Elveția și Germania (Travel diary of Montaigne in Italy through Switzerland and Germany), 1774, postum.

Citate asemanatoare

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.