Sensibilitatea noastra este mai usor si in mod mai durabil miscata de impresii minime, dar repetate, decat de o lovitura puternica, insa trecatoare. Puterea obisnuintei este universala, exercitandu-se asupra oricarei fiinte simtitoare…Sufletul nostru rezista mai degraba la violentele si la durerile cele mai mari, dar trecatoare, decat timpului si plictisului neincetat.
Istoria omenirii ne ofera ideea unui imens ocean de erori, in care inoata la suprafata, raspandite la mari intervale, adevaruri putine.
Cu cat un stat e mai corupt, cu atat are mai multe legi.
Numarul motivelor care ii imping pe oameni sa treaca la sentimentul natural de mila este mult mai mic decat numarul motivelor care, datorita firestei dorinte de fericire, ii imping sa calce un drept pe care nu-l gasesc in inimile lor, ci in conventiile sociale.
Legile vietii sunt ascunse sub amanuntele actiunilor zilnice.
Ignoranta si nesiguranta in privinta pedepselor sporesc elocventa pasiunilor.
Fericite sunt acele putine natiuni care n-au asteptat ca lenta miscare a intamplarilor si vicisitudinile umane sa faca in asa fel ca dupa culmea relelor sa vina o indrumare spre bine, ci au grabit prin legi bune trecerea de la o stare la alta.
Oamenii, in adancul sufletului lor, - parte care pastreaza inca, mai mult decat oricare alta, chipul original al naturii stramosesti -, au socotit intotdeauna ca propria lor viata nu este in puterea nimanui in afara necesitatii care conduce universul cu sceptrul sau de fier.
Oamenii se conduc dupa actiunea repetata a suferintelor pe care le cunosc, nu dupa cele pe care le ignora.
Ceea ce face puterea legii e dreptatea pedepsei, mai degrabă decât asprimea ei.
(Spiritul legilor)
Este mult mai usor de intemeiat calomnia pe vorbele unui om decat pe actiunile sale.
O tara in care nimeni n-ar incalca legile n-ar avea nevoie de ele.
Legile, in general mai putin puternice decat pasiunile, tempereaza oamenii, fara a-i schimba.
Care carte de legi este atat de limpede fiecarui om ca aceea scrisa in inima lui?
Legile, desi sunt sau ar trebui sa fie conventii intre oameni liberi, nu au fost, cel mai adeseori, decat instrumentul pasiunilor catorva, ori s-au nascut dintr-o necesitate intamplatoare si trecatoare.
Viciile unui popor sunt ascunse totdeauna in adancul legislatiei sale.
Legea e moarta cand triumfa sceleratii.
Niciodata nu vor fi respectate legile intr-un stat unde nu exista frica de pedeapsa.
Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.