In stare naturala, omul e lup fata de om. (Homo homini lupus)
Thomas Hobbes
Hobbes considera că starea naturala este o stare de război a tuturor împotriva tuturor. Pentru că oamenii au aceleași nevoi de satisfacut, in timp ce bunurile materiale sunt limitate, pentru că fiecare poate pretinde o superioritate asupra altora, se vor naste în mod necesar conflicte sângeroase, care ar putea pune specia umana in pericol. De aceea, intrarea în societate apare ca fiind necesară.
Ganditori precum Thomas Hobbes, John Locke, J.-J. Rousseau au imaginat o stare naturala în care oamenii traiau într-adevar astfel, fara a-si reglementa reciproc comportamentele. Asa cum spunea Hobbes, în acea stare a naturii fiecare se afla într-un razboi continuu cu toti ceilalti (bellum omnium contra omnes): urmându-si propriile interese, oamenii nu tineau în nici un fel seama de interesele celorlalti, omul era lup fata de om (homo homini lupus).
In acea stare, individul se simtea în nesiguranta; viata si bunurile îi erau amenintate. De aceea, oamenii au consimtit, desi cu pretul renuntarii la unele din drepturile lor, sa formeze o comunitate care sa-i apere de invazia strainilor ori de nedreptãtile unuia împotriva altuia. Oamenii au acceptat un fel de pact ori contract social, de felul: renunt la dreptul meu de a ma conduce singur si autorizez pe acest om sau grup de oameni sa asigure drepturi si obligatii pentru toti, cu conditia ca fiecare alt om sa faca la fel. Astfel a luat nastere statul.
© CCC
A spune ca omul este un amestec de putere si slabiciune, de lumina si de orbire, de micime si de grandoare, nu inseamna a-i face proces, ci a-l defini.
Căutarea lui Dumnezeu este o chestiune foarte personală.
(Omul, acest necunoscut)
© CCC
Fiecare om trebuie sa-si inventeze calea.
(Mustele)
© CCC
Omul este ca marea: are flux si reflux.
Cea mai nobila preocupare a omului este…omul.
Nimic pe lumea asta nu merita sa fie cumparat cu pretul sangelui omenesc.
Omului nimic nu-i este mai folositor decat omul.
Fiecare om este odrasla faptelor sale.
Oamenii sunt facuti pentru a se asculta,
Pentru a se intelege, pentru a se iubi.
(Pasarea Phoenix)
© CCC
Frumusețea este o sursă inepuizabilă de bucurie pentru cel care știe să o descopere.
(Omul, acest necunoscut)
© CCC
Cand ma gandesc la oameni, gasesc ca sunt atat de vrednici de dragoste. As vrea sa le spun numai lucruri prietenesti, sa-mi descarc inima in inima lor, as vrea sa ma asociez proiectelor si actiunilor lor, as vrea sa ocup un loc in viata lor, sa le arat ca sunt in stare de statornicie, de credinta, de spirit de jertfa.
Omul se naște cu simțuri și facultăți; dar nu aduce cu sine nici o idee când se naște: creierul său este o tabula rasa care nu a primit nici o impresie, dar care este pregătit să o primească.
(Reflecții asupra instrucțiunii publice)
Tabula rasa: în latină, tablă ștearsă / curată / nescrisă.
© CCC
Omul este criteriul tuturor realitatilor.
Omul este un animal care se joaca.
(Homo ludens)
Omul nu este un cerc cu un singur centru; este o elipsa cu doua focare. Faptele sunt unul, ideile celalalt.
Omul care si-a croit singur viata, care se simte cu adevarat parintele faptelor sale, care are un scop, o tinta si o urmareste cu staruinta, sustinut numai de sfortarea vointei sale; omul care, intampinand greutati la fiecare pas, le indeparteaza prin iscusinta sau energia sa, prin prudenta sau puterea sa — omul acela e un adevarat om.
Cuvintele biblice ca "Dumnezeu a facut pe om dupa chipul si asemanarea sa" nu inseamna ca Dumnezeu e un om in cer, ci inseamna ca omul e un Dumnezeu pe pamant.
Omul este fiinta ce mereu vrea mai mult decat poate si poate mai mult decat ar trebui.
Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.