Stoicii pretindeau ca poti rade in saracie, poti fi indiferent in fata nedreptatilor si a ingratitudinii, la pierderea bunurilor, ca si a parintilor si amicilor; sa privesti moartea cu sange rece, ca ceva indiferent, care n-ar trebui sa te bucure, nici sa te intristeze; sa nu te lasi invins nici de placeri, nici de durere; sa simti fierul sau focul in vreo parte a corpului, fara sa scoti nici un oftat, sa versi o lacrima; si fantoma asta de virtute si barbatie le-a placut s-o numeasca ”intelept”.
O filosofie nu este mai bine exprimata in cuvinte, ci prin alegerile facute de om. Pe termen lung, ne formam pe noi insine si ne formam viata. Procesul se continua pana la moartea noastra. Iar alegerile pe care le facem sunt, in cele din urma, responsabilitatea noastra.
Nevoia de filozofie este universala. Ea tinde sa duca orice discutie pe terenul ideilor si al principiilor. Ea talmaceste probabil aspiratia cea mai adanca a sufletului, care merge drept la ceea ce este general si, prin aceasta, la ceea ce este generos.
Filosofia este singurul mijloc de a depasi conditia de muritor si chiar de a o transforma in nemurire.
Filozofia este microscopul gandirii.
Nu e cu putinţă să născoceşti ceva atât de original şi de incredibil care să nu fi fost deja spus de vreunul dintre filozofi. *
Inceputul si sfarsitul oricarei filosofii este Libertatea
Valoarea scopului - scopul presupunand intotdeauna activitatea constient orientata - e in stricta corelatie cu calitatile mijloacelor intrebuintate; folosind mijloace criticabile, nu poti efectiv atinge un scop inalt si frumos; deci nu se va putea recomanda intrebuintarea oricarui gen de mijloace pentru infaptuirea unui scop, fie chiar acesta presupus superior in sine, dupa cum socoteau si practicau iezuitii, cu maxima lor celebra: ”Scopul scuza mijloacele”… Intre mijloace si scop exista un raport de la cauza la efect… Poate fi altceva decat iluzie credinta ca un scop frumos poate fi urmarit, fara a-si compromite infaptuirea, cu orice fel de mijloace, chiar reprobabile in sine, asa cum ar voi dictonul iezuit?
Filosofia a fost si este in primul rand intelepciune: adica, gand si fapte cumpanite.
Fara existenta actiunii eficiente, idealul nu se poate realiza.
Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.