Cum pretindem de la vointa, din care izvorasc faptele, un caracter, asa pretindem si de la inteligenta, din care izvorasc gandurile, un caracter. Uneori, intalnim spirite foarte inteligente, dar fara caracter intelectual.
Un caracter onest e mai sigur decat legea.
Adevarata fire nu se dezvaluie in purtarea obisnuita a oamenilor, ei au actele acelea neprevazute, in aparenta greu de explicat, uneori scandaloase, care le scapa si prin care se tradeaza autenticul.
Nu putem purta pica severitatii, atunci cand ea e indreptatita de un caracter ales, de moravuri curate si cand e chibzuit impletita cu bunatatea.
Caracterul şi destinul sunt două cuvinte care desemnează acelaşi lucru.
Increde-te in nobletea de caracter, mai mult decat in juramant. Nu minti niciodata. Urmareste scopuri demne. Cand dai un sfat cuiva, cauta sa-i fie cat mai folositor, nu cat mai placut. Ia-ti drept calauza ratiunea. Nu te intovarasi cu cei rai.
Nu te poti astepta la nimic bun de la tinerii care isi marturisesc greselile, se caiesc, apoi o iau de la capat. Oamenii de caracter nu-si marturisesc greselile decat lor insisi si se pedepsesc tot singuri.
A ramane om, cand exemplul te ispiteste si-ti aduce prejudicii, e o frumusete.
Fugi de placerea care da nastere durerii.
Cum sa poti sa bati un iatagan
dintr-o tinichea de pe maidan?
E lucru mare ca un om sa fie mereu acelasi.
Formați caractere, iată ce ne lipsește.
(Din discursul la inaugurarea Fundației Universitare din București)
Conditiile de viata formeaza caracterele, caci caracterul nu e altceva decat totalul sentimentelor obisnuite care se nasc din starea noastra zilnica. Ocupatiile si obiceiurile noastre sunt un fel de temperatura morala care ne intareste si ne inalta sufletul sau il slabeste, si-l face sa se tarasca.
Exista unii oameni care spun ca nu-i intereseaza infatisarea, sexul, fizicul cuiva, ca singurul lucru care ii preocupa este caracterul intelectual… Exista unele afirmatii pe care nimeni nu le ia in serios, oricat de des ar fi repetate.
Caracterul bun va lăsa o amintire fericită.
(Proverb egiptean din Învățăturile lui Ptahhotep, marele vizir din perioada Dinastiei a V-a, după copie manuscrisă – Prisse Papyrus / Papirusul Prisse (Luvru))
Cine-i atat de tare incat nimic sa nu-l poata seduce?
Trebuie sa deosebim la om caracterul pe care il are, caracterul pe care ar vrea sa-l aiba, caracterul ce i se atribuie, caracterul ce ar vrea el sa i se atribuie.
Marile caractere sunt intemeiate pe opinii evidente.
Caracterul este baza dreptunghiului, iar inteligenta este inaltimea.
Exista oameni care infrunta durerea si o accepta: caractere tari, pe care tocmai greutatea poverii ii face sa-si simta puterea, pe cand cei cu caractere slabe si fara vointa se lasa prada durerii, cum te lasi prada unei boli: ca o boala, durerea ii cuprinde, patrunde pana in adancul fiintei lor si devine una cu ei.
Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.