Singurul lucru pe care il știu este că nu știu nimic.
Socrate
Această afirmatie rezumă ceea ce este cunoscut sub numele de ironie socratica si consta in a întreba, simuland ignoranța. Este, de asemenea, un indiciu al refuzului dogmatismului, caracteristic filosofiei socratice.
Spiritul critic al omului vrea sa stie mai mult decit ii permite inteligenta personala.
Omul doreste sa fie fericit. Este pentru el o nevoie organica, in toata puterea cuvantului. Fericirea n-o gaseste decat foarte rar, si numai partial, in viata pamanteasca. Nenumarate imprejurari neprielnice i se pun vesnic de-a curmezisul. Mai ales ii sta impotriva nedreptatea lumii.
E mai bine sa studiezi oamenii decat cartile.
Sufletul omului trece prin diferite stari; oricare din noi e uneori bine dispus, alteori abatut; nu poate fi intotdeauna la fel. E o greseala sa judeci oamenii dupa toane.
Daca cunoasterea creeaza probleme, nu ignoranta va duce la rezolvarea acestora.
S-ar putea să fii sărac, s-ar putea să-ți fie rupți pantofii, dar mintea ta e un palat.
(Cenușa Angelei)
© CCC
Exista doar un lucru bun, stiinta, si doar unul rau, nestiinta.
Cunoașterea te face fericit, cunoasterea te face liber.
© CCC
Ceea ce oamenii doresc de fapt, nu este cunoașterea, ci certitudinea.
© CCC
Cunosti omul cumsecade si pe cel lipsit de omenie nu numai dupa faptele sale, ci si dupa dorintele ce le are.
E nevoie sa ne innoim, sa ne improspatam mereu observatia si vederile noastre, chiar despre aceia pe care ii cunoastem cel mai bine. Nimeni n-are dreptul sa spuna: cunosc oamenii. Tot ce putem spune cu adevarat este: sunt pe cale de a-i cunoaste.
Nu avem nici o idee despre 96% din continutul universului! Vulpea lui Saint-Exupéry nu stia cat adevar se afla in spusele ei atunci cand ii marturisea Micului Prinț: "Esentialul este invizibil pentru ochi."
(Cosmosul si lotusul)
© CCC
E greu pe oameni sa-i cunosti si greu,
chiar si mai greu, sa afli ce gandesc.
Nu tindem sa cunoastem decat pentru ca dorim sa ne bucuram.
A gasi la fiecare om trasaturile care-l deosebesc de ceilalti inseamna a-l cunoaste.
Nu exista cunoastere care sa nu fie putere.
Oricine pretinde sa se erijeze in judecator al adevarului si al cunoasterii risca sa piara sub hohotele de ras ale zeilor, pentru ca nu stim cum stau lucrurile cu adevarat si cunoastem doar reprezentarea pe care ne-o facem asupra lor.
© CCC
Dezvoltarea intelectuala, sporind puterea de reprezentare, face pe oameni mai capabili de simpatie si, prin urmare, mai putin egoisti, mai putin rai - daca nu chiar mai buni.
Cu cât oamenii ştiu mai mult unul despre celălalt, cu atât se înţeleg mai puţin. Şi cu cât se cunosc mai bine, cu atât se simt mai înstrăinaţi.
(Trei camarazi)
Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.