Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Alte evenimente
11 iunie

1184 î.e.n.: Războiul troian – Potrivit calculelor lui Eratostene, Troia este arsă

Războiul troian este un conflict legendar din mitologia greacă, a cărui istoricitate este contestată. Uneori este numit Al Doilea Război Troian, cu referire la expediția condusă împotriva orașului de către Hercule după căutarea Lânei de Aur, pe care unii o numesc Primul Război Ttroian.

Prințul troian Paris este cel care l-a declanșat prin răpirea Elenei, soția regelui Spartei, Menelaus. Ca răzbunare, Menelaus, soțul disprețuit, organizează împreună cu fratele său Agamemnon o expediție care adună majoritatea regilor greci, asediază Troia și câștigă în cele din urmă victoria. Războiul troian și consecințele sale formează subiectul unui vast ciclu epic, „Ciclul troian”, ale cărui lucrări sunt acum pierdute, cu excepția Iliadei și a Odiseei lui Homer. Reprezintă o piatră de temelie a culturii grecești, apoi a culturii romane și este încă o sursă de inspirație pentru artiștii și scriitorii culturilor occidentale de mai târziu.

În mitologia greacă, războiul troian a fost purtat împotriva orașului Troia de către ahei (greci) după ce Paris din Troia a luat-o pe Elena de la soțul ei Menelaus, regele Spartei. Războiul este unul dintre cele mai importante evenimente din mitologia greacă și a fost povestit în multe lucrări din literatura greacă, în special în Iliada lui Homer. Esența Iliadei (Cărțile II – XXIII) descrie o perioadă de patru zile și două nopți în cel de-al zecelea an al asediului de un deceniu al Troiei. Odiseea descrie călătoria de întoarcere acasă a lui Ulise, unul dintre eroii războiului. Alte părți ale războiului sunt descrise într-un ciclu de poezii epice, care au supraviețuit prin fragmente. Episoadele din război au furnizat material pentru tragedia greacă și alte lucrări ale literaturii grecești, precum și pentru poeții romani, inclusiv Vergiliu și Ovidiu.

Grecii antici credeau că Troia se afla în apropierea Dardanelelor și că războiul troian a fost un eveniment istoric din secolul al XIII-lea sau al XII-lea î.e.n., dar până la mijlocul secolului al XIX-lea e.n., atât războiul, cât și orașul erau considerate neistorice. În 1868, însă, arheologul german Heinrich Schliemann l-a întâlnit pe Frank Calvert, care l-a convins pe Schliemann că Troia se află în ceea ce este acum Hisarlik în Turcia. Pe baza săpăturilor efectuate de Schliemann și alții, această afirmație este acum acceptată de majoritatea erudiților.

Dacă există vreo realitate istorică în spatele războiului troian rămâne o întrebare deschisă. Mulți erudiți cred că povestea are un nucleu istoric, deși acest lucru poate însemna pur și simplu că poveștile homerice sunt o fuziune a diferitelor povești despre asedii și expediții ale grecilor micenieni în timpul epocii bronzului. Cei care cred că poveștile Războiului Troian sunt derivate dintr-un conflict istoric specific îl datează de obicei în secolul al XII-lea sau al XI-lea î.e.n., preferând adesea datele date de Eratostene, 1194-1184 î.e.n., care corespund aproximativ cu dovezile arheologice ale unui incendiu catastrofal, arderea Troiei a VII-a și prăbușirea epocii târzii a bronzului.

1509: Căsătoria regelui Henric al VIII-lea al Angliei cu Ecaterina de Aragon, prima dintre soțiile sale

1770: Exploratorul englez James Cook a descoperit Marea Barieră de Corali din largul coastei australiene

1788: Exploratorul rus Gerasim Izmailov ajunge în Alaska

1848: Începutul revoluției pașoptiste în București. Domnitorul Gheorghe Bibescu este silit să semneze „Constituția” (proclamația și programul de la Islaz) și să recunoască guvernul revoluționar provizoriu

1903: Regele Serbiei Alexandru I și regina Draga sunt asasinați de membri ai grupării panslaviste Mâna Neagră, care urmăreau îndepărtarea Serbiei de sub influența vestică, în folosul Rusiei. Deoarece ofițerii implicați în atentat făceau parte din Regimentul 6 Infanterie, care purta numele “Regimentul Regele Carol al României”, Carol I al României a telegrafiat la Belgrad anunțând că renunță la patronajul onomastic asupra regimentului respectiv.

1941: Al Doilea Război Mondial: Acordurile româno-germane de la München și Berchtesgaden. România se angajează să participe la războiul antibolșevic, alături de Germania.

1948: Marea Adunare Națională votează Legea privind naționalizarea principalelor întreprinderi industriale, miniere, bancare, de asigurări și de transport (Legea nr. 119)

1955: 83 de morți și cel puțin 100 de răniți într-un accident pe circuitul Le Mans, cel mai grav accident din istoria curselor auto. Un Mercedes pilotat de francezul Pierre Levegh s-a lovit de Austinul britanicului Lance Macklin, s-a răsucit în aer și a explodat

1978: Virginia Ruzici, jucătoare de tenis de câmp, cucerește titlul de campioană la Roland Garros, fiind prima româncă laureată atât la simplu, cât și la dublu, alături de jucătoarea iugoslavă Mima Iausovec

1985: Un ou Fabergé a fost vândut pentru £1.375.00 la New York, Statele Unite

1992: S-a desfășurat primul Târg Internațional de Carte „Bookarest” organizat la București în perioada 11-14 iunie 1992

2004: Au loc funeraliile lui Ronald Reagan la Washington National Cathedral.

2005: Jurnalista franceză Florence Aubenas și însoțitorul ei, ghidul irakian Hussein Hanoun, au fost eliberați după 157 de zile de captivitate în Irak.

2008: Un incendiu a distrus Biserica Evanghelică din Bistrița, monument reprezentativ pentru tranziția de la stilul gotic la cel renascentist în Transilvania.

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.