Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Alte evenimente
28 noiembrie

 

1520: Exploratorul portughez Ferdinand Magellan a trecut prin strâmtoarea de la sudul Americii de Sud, care-i poarta numele. Magellan descopera Oceanul Pacific.

Ferdinand Magellan isi incheie traversarea stramtorii care ii va purta numele şi descopera, pentru prima dată în istoria Europei, acest ocean imens care i se parea atât de liniştit, încât l-a numit “Pacific”. Aceasta stramtoare leaga oceanele Atlantic şi Pacific şi separă, partea de sud a statului Chile de capătul de sud al Americii de Sud cu insulele Tarii de Foc. Lungimea sa este de aproximativ 530 km şi lăţimea este între 3 şi 24 km.

1615: Casatoria fortata al lui Ludovic al XIII-lea cu Ana de Austria

Casatoria tanarului rege al Frantei Ludovic al XIII-lea cu fiica regelui Spaniei, Ana de Austria, la Bordeaux,conform acordului Tratatului de la Fontainebleau (22 august 1612).

Regenta Maria de Medici a dorit această căsătorie şi a negociat-o cu regele catolic Philip al III-lea al Spaniei. Aceasta casatorie era pentru ea o garantie ca va putea continua lupta impotriva hughenotilor (protestantii adepti ai lui Calvin, calvinistii). Noaptea nuntii celor doi foarte tineri casatoriti, care nu implinisera nici paisprezece ani, s-a petrecut in compania catorva membri ai Curtii Regale, asa cum se convenise.

1789: Doctorul Joseph Guillotin propune utilizarea ghilotinei inventate de chirurgul Antoine Louis. Aceasta va functiona din anul 1792 pana in anul 1977.

Mai mult… 

1812: Bătălia de la Berezina, cu înfrângerea trupelor lui Napoleon.

1877: Căderea Plevnei. După încercarea nereușită de a sparge încercuirea Plevnei, generalul Osman-Pașa s-a predat colonelului român Mihail Cristodulo Cerchez și a semnat capitularea armatei turce.

1905: Naționalistul irlandez Arthur Griffith pune bazele mișcării politice radicale Sinn Fein

1912: Albania își declară independența față de Imperiul Otoman.

1918: Congresul General al Bucovinei adoptă moțiunea privind unirea necondiționată a Bucovinei cu Regatul României.

1919: Lady Astor este prima femeie aleasa in Parlamentul britanic in care va activa până în 1945.

Pe 18 octombrie 1919, moartea socrului sau, William Waldorf Astor (primul viconte Astor), innobilat viconte Astor de regele George al V-lea, în 1917, va duce la transferarea acestui titlu nobiliar catre fiul său care va deveni membru în Camera Lorzilor. Din acel moment, locul de deputat de Plymouth devine vacant, ducand la o alegere partiala, la care sotia noului viconte, Nancy Astor, se hotaraste sa participe, dar cu o afiliere politica opusa celei a sotului sau. Pe 28 noiembrie 1919, Nancy Astor a fost aleasa în Camera Comunelor, incepandu-si activitatea pe 1 decembrie.

Exista o anecdota foarte populara despre un schimb de replici intre Sir Winston Churchill si feminista Lady Astor:

 O feminista l-a apostrofat pe Churchill:

– Domnule, daca as fi fost sotia dumneavoastra, v-as fi pus otrava in ceai!

Raspunsul lui Churchill:

– Ei bine, doamna, eu, daca as fi fost sotul dumneavoastra, as fi baut ceaiul!

 1919: România semnează la Washington o serie de acorduri internaționale cu privire la stabilirea zilei de lucru de 8 ore și a săptămânii de lucru de 48 de ore în stabilimentele industriale, vârsta minima de admitere a copiilor în muncile industriale, lucrul de noapte al femeilor și copiilor, munca femeilor înainte și după naștere.

1920: A apărut la București săptămânalul Adevărul literar și artistic, continuator al Adevărului ilustrat. Fondator: Constantin Mille.

1943: Premierul britanic Winston Churchill, președintele american Franklin Delano Roosevelt și dictatorul sovietic Stalin s-au întrunit la Teheran (Iran). Se stabilește deschiderea unui al doilea front în Europa.

Conferinţa de la Teheran a avut loc intre 28 noiembrie – 1 decembrie 1943 şi a fost prima întâlnire dintre Churchill, Roosevelt şi Stalin. Au fost luate două decizii militare importante pentru mersul celui de-al doilea război mondial și organizarea lumii postbelice, ca urmare a marilor victorii aliate din cursul anului 1943.

1. Organizarea unei debarcari în Normandia. Acest proiect a fost denumit “Operatiunea Overlord” si data sa a fost stabilita pentru luna mai 1944 (amânat pentru 6 iunie).

2. Respingerea de către Stalin şi Roosevelt a ofensivei britanice din Marea Mediterană şi din Balcani. Soarta Germaniei şi a Poloniei au fost, de asemenea, discutate, precum şi crearea unei organizaţii mondiale de securitate (mai târziu ONU), reunind cele patru mari puteri: Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, URSS şi China.

1969: The Rolling Stones își lansează albumul Let It Bleed.

1987: Un Boeing 747 având 159 de persoane la bord se prăbușește în Oceanul Indian.

1989: Revoluția de Catifea: În Cehoslovacia încep negocierile între Forumul Civic și administrație.

1994: Norvegienii resping aderarea țării la Uniunea Europeană, printr-un referendum.

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.