Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Alte evenimente
7 aprilie

7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătăţii – World Health Day

Ziua Mondială a Sănătății este o zi internațională dedicată promovării sănătății și oferă o oportunitate de a mobiliza acțiuni în jurul unei teme de sănătate publică care privește întreaga lume.

Ziua Mondială a Sănătății este sărbătorită în fiecare an, pe 7 aprilie,  și este organizată pentru a marca aniversarea înființării Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Este văzută ca o oportunitate de către organizație de a atrage atenția la nivel mondial asupra unui subiect de importanță majoră pentru sănătatea globală în fiecare an.

Ziua Mondială a Sănătății este o zi globală de conștientizare a sănătății, sărbătorită în fiecare an, sub sponsorizarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) – World Health Organization (WHO) -,precum și a altor organizații conexe.

În 1948, OMS a organizat Prima Adunare Mondială a Sănătății. Adunarea a decis să sărbătorească data de 7 aprilie a fiecărui an, începând cu anul 1950, drept Ziua Mondială a Sănătății.

OMS organizează evenimente internaționale, regionale și locale cu ocazia Zilei legate de o anumită temă.

Ziua Mondială a Sănătății este recunoscută de diferite guverne și organizații neguvernamentale cu interese în problemele de sănătate publică, care organizează, de asemenea, activități și evidențiază sprijinul lor în rapoartele media, precum Consiliul Global pentru Sănătate.

Ziua Mondială a Sănătății este una dintre cele 11 campanii globale de sănătate marcate de OMS, alături de Ziua Mondială a Tuberculozei, Săptămâna Mondială a Imunizării, Ziua Mondială a Malariei, Ziua Mondială Fără Tutun, Ziua Mondială a SIDA, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, Ziua Mondială a Bolii Chagas, Ziua Mondială a Pacienților. Ziua Securității, Săptămâna Mondială a Conștientizării Antimicrobiene și Ziua Mondială a Hepatitei.

2010: Primul zbor al avionului solar, Solar Impulse (Impuls Solar)

Avionul solar, Solar Impulse, creatia aventurierului Bertrand Piccard, a reusit sa efectueze primul zbor în jurul aerodromului din Payerne, Elveţia. Experimentul, care a durat o oră şi jumătate, a fost destinat să verifice dacă prototipul, conceput la o scară comparabilă cu cea a unui Airbus 340 şi avand greutatea unei masini de marime medie, este capabil să-si menţină traiectoria in timpul zborului. Echipa care l-a realizat si-a propus să efectueze, până în 2012, inconjurul planetei fără combustibil.

Bertrand Piccard

Sub privirile a mii de spectatori, avionul a decolat de pe pista aeroportului militar din Payerne, după ce a atins o viteza de numai 45 km/h. S-a ridicat incet pana la 12 000 m  altitudine şi a dispărut dincolo de orizont. Coborarea a avut loc mult mai lin. Executarea diverselor manevre a avut drept scop verificarea capacitatii de control asupra aparatului.

Articol pe aceeasi tema: Solar Impulse, visul unei lumi mai durabile

1498: Ludovic al XII-lea devine rege

1521: Ferdinand Magellan soseste in Insulele Cebu

1655: Fabio Chigi devine papa Alexandru al VII-lea

1701: Declarația mitropolitului unit Atanasie Anghel prin care nu-l mai recunoaște pe arhiepiscopul Bucureștilor ca superior al său

1795: Franța adoptă metrul ca unitate de măsură pentru lungime

1827: John Walker a vandut prima cutie de chibrituri

În 1826, Walker a inventat, din intamplare, chibriturile, prin amestecarea potasiului cu antimoniul. A inceput sa le comercializeze in orasul sau, in 1827, sub numele de “friction lights”, dar a refuzat sa-si breveteze inventia si nu a dezvaluit compozitia amestecului folosit.

1831: Împăratul Pedro I al Braziliei abdică în favoarea fiului său, Pedro II

1860: Will Keith Kellogg, industrias, fondator al companiei W. K. Kellogg, în 1906

Will Keith Kellogg, credea că modul de a se hrani joacă un rol important în mentinerea sănătatii oamenilor, fiind convins de necesitatea de a acorda o mai mare importanta  micului dejun în dieta de zi cu zi. Cu aceste convingeri, Will Keith Kellogg şi fratele său, Dr. John Harvey Kellogg, director al sanatoriului din Battle Creek, Michigan (SUA), au pus, la sfarsitul secolului al XIX-lea, bazele industriei de cereale de consum pentru micul dejun.

De asemenea, a conceput combinatia ideala de ingrediente a celebrului Corn Flakes (fulgi de porumb) în 1906 şi a creat Battle Creek Toasted Corn Flakes Company (cunoscută sub numele de Kellogg Company, în 1922) ce comercializa celebrul Corn Flakes marca  W. K. Kellogg.

1863: Are loc, la Sibiu, un Congres național al românilor, care deleagă zece personalități, în frunte cu mitropolitul Andrei Șaguna, pentru a expune împăratului Franz Joseph I, la Viena, revendicările politice ale românilor

1906: Erupţia Vezuviului a distrus oraşul Ottaiano

1927: A fost efectuată cu succes prima transmisie televizată la mare distanță, în Statele Unite ale Americii. Secretarul Departamentului comerțului din SUA, Herbert Hoover, a ținut un discurs la Washington

1933: Ridicarea Prohibitiei pentru alcool in Statele Unite ale Americii

Sfârşitul Prohibitiei (interzicerea vânzării alcoolului) în Statele Unite ale Americii pentru bere (sub 4% alcool). Pe 5 decembrie, in acelaşi an, interdicţia va fi ridicată pentru toate băuturile alcoolice şi spirtoase.

1939: Al doilea război mondial: Albania este atacată de Italia fascistă și este ocupată în cursul aceleiași luni

1940: La București, a avut loc deschiderea oficială a Institutului Cultural German

1945: Al Doilea Război Mondial: Nava japoneză Yamato, aflată într-o misiune kamikaze în Okinawa (Operațiunea Ten-Go), este scufundată de submarinele americane. Yamoto a fost cea mai mare navă de război construită vreodată

1947: Crearea Partidului Baas Arab Socialist din Irak

1948: Crearea Organizației Mondiale a Sănătății

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), (World Health Organisation (WHO)), este o agenţie specializată în domeniul sănătăţii, fondata pe 7 aprilie 1948 şi se afla sub egida  Organizaţiei Naţiunilor Unite.

OMS îşi are originile în războaiele de la sfarsitul secolului al XIX-lea (Mexic, Crimeea). După Primul Război Mondial, gripa spaniola din 1918-1919, care a facut in 6 luni peste 20 de milioane de victime, a determinat Liga sa creeze Comitetul pentru Sănătate al Ligii, care se afla sub tutela OMS-ului.

Conform Constituţiei sale, OMS are drept obiectiv asigurarea la cel mai înalt nivel posibil a sănătatii tuturor popoarelor. Sănătatea este definită în acelaşi document ca “o stare de bine completă, fizică, mentală şi socială şi nu doar absenţa bolii sau infirmităţii”.

1963: Iugoslavia este proclamată republică socialistă și Josip Broz Tito este numit președinte pe viață

1964: IBM prezintă primul model din seria 360

1985: Lovitură de stat în Sudan

1994: Extremiștii Hutu din Rwanda au început să militeze pentru politica lor, ucigând, în decurs de o sută de zile, peste 800.000 de opozanți

1998: Comitetul pentru probleme sociale al Adunării Parlamentare a CE organizează o audiere în problema Cartei Sociale a Consiliului Europei

1999: Fundația Națională pentru Știință și Artă, împreună cu Academia Română, a acordat regizorului Andrei Șerban, Premiul de Excelență în Cultura Românească

2001: Misiunea Mars Odyssey

2004: Recuperarea epavei avionului lui Antoine de Saint-Exupéry si elucidarea misterului, care a planat timp de 60 de ani, asupra disparitiei scriitorului

Bucăţi ale epavei avionului apartinand lui Antoine de Saint-Exupery au fost descoperite în Marea Mediterană. Dispărut în portul din Marsilia, în 1944, aparatul a fost localizat în largul insulei Riou, în apropiere de Marsilia. Autorităţile franceze au confirmat oficial descoperirea a două bucăţi ale avionului creatorului “Micului Print”, un tren de aterizare şi o parte a motorului. Aceste fragmente au fost descoperite de un scafandru din Marsilia, la 60 de metri adancime. Numărul de serie al aeronavei, 2734-L, avand partile laterale  poansonate, a permis stabilirea identitatii posesorului sau.

Plecat din Borgo în Corsica, la bordul avionului său Lightning P38, Saint-Exupery nu a mai revenit niciodata din misiunea de recunoaştere destinata pregătirii Debarcarii în Provence din Al Doilea Razboi Mondial.

2009: Manifestații violente au avut loc la sediul Parlamentului și Președinției Republicii Moldova din Chișinău, simpatizanții opoziției contestând corectitudinea alegerilor din urmă cu două zile.

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.