Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Alte evenimente
16 decembrie

1653: Oliver Cromwell devine Lord protector al Angliei, Scoției și Irlandei (până în 1658)

Prin “Instrumentul Guvernului” prima constituţie scrisa a Angliei, Oliver Cromwell accepta sa preia puterea Commonwealth-ului, o republica federala pe care civilii nu reuseau sa o guverneze. Într-adevar, numeroasele sale victorii militare si rolul influent pe care l-a jucat de-a lungul revolutiei engleze, au facut din el un om al conjuncturii, singurul capabil sa gestioneze problemele. A obtinut, prin urmare, titlul de Lord Protector al Commonwealth-ului. De acum inainte, Cromwell va deţine o putere aproape absolută şi Republica creata dupa moartea lui Carol I, este transformata treptat într-o dictatură militară.

1430: Henric al VI-lea al Angliei este incoronat rege al Franţei la Notre-Dame de Paris

Henric al VI-lea este încoronat rege al Franţei, la Notre-Dame de Paris pe 16 decembrie 1430, la vârsta de zece ani. Cu toate acestea, în conformitate cu legea salică, drepturile sale la tronul Franţei au fost revocate. Adagiul “Nemo ad alium transfere potest quam ipse habet” (Nimeni nu poate transmite altora decat drepturile pe care le are el insusi) implică faptul că mama sa, Caterina de Valois, fiica lui Carol al VI-lea din Franţa, nu putea oferi drepturi de succesiune a coroanei, deoarece nu le detinea. Carol al VII-lea este readus pe tron.

1554: Wilno (Polonia): Este parafat “Tratatul de alianță și de pace eternă” între Alexandru Lăpușneanu, domnul Moldovei și Sigismund al II–lea August, regele Poloniei

1607: Lupte pentru domnia Moldovei între fiii lui Ieremia Movilă și Simion Movilă. În lupta de la Ștefănești, în 16 decembrie, Constantin Movilă l–a înfrânt pe vărul său Mihailaș, cucerind tronul Moldovei

1773: În provincia britanică Province of Massachusetts Bay, devenită ulterior statul american Massachusetts, în rada portului Boston, coloniștii distrug prin scufundare o mare cantitate de încărcături de ceai. Evenimentul, cunoscut ca Boston Tea Party devine una din scânteile Revoluției americane (1776 – 1784).

Coloniile americane au protestat împotriva dominaţiei britanice si a Angliei care menţinea o taxă asupra importurilor de ceai în coloniile sale.

Colonistii american, deghizati in indieni, au aruncat în portul Boston aproape 350 cutii de ceai, aflate la bordul a trei nave a Companiei Indiilor de Est. Regele George al III-lea, în replica, decide să închidă portul Boston până când toata marfa va fi achitată integral. Aceasta rebeliune americana este una dintre primele semne de divergente între coroana britanica si cele 13 colonii americane ale sale. Ea va initia procesul de independenţă în America de Nord.

1811: În New Madrid, din Missouri, SUA, are loc primul cutremur dintr-o serie lungă de cutremure severe

1848: Adunarea fruntașilor români transilvăneni la Sibiu, unde se adoptă o petiție națională prin care se protestează împotriva “unirii” forțate a Transilvaniei cu Ungaria, hotarâtă în martie 1848

1916: Asasinarea lui Rasputin

Pentru a salva ţara şi coroana, cinci nobili au decis să puna capat celor zece ani de intrigi şi influenţe funeste ale lui Rasputin asupra tarului Nicolae al II-lea. Cei cinci conspiratori l-au atras pe acesta în palatul conducătorului complotiștilor, Prințul Felix Iusupov si l-au eliminat cu mare dificultate, incercand de mai multe ori! Două prajituri de patiserie cu cianura, un pahar de vin otrăvit, un glonţ în piept (care a trecut prin stomac şi ficat) nu l-au doborat pe Rasputin care după un timp si-a revenit şi a încercat să fugă. A urmat un glonţ într-un rinichi, altul în cap si apoi aruncarea in apa inghetata a raului Neva care il vor ucide în cele din urmă.

Taran analfabet, călugăr, aventurier, Grigori Efimovici Rasputin a dobândit renumele de “preot” cu puteri miraculoase. Ajungând în 1903 la Sankt-Petersburg, va fi prezentat împărătesei, în 1905, în timpul unui atac de hemofilie al moştenitorului la tron, Alexei. Prin puterea sa de sugestie, Rasputin a reuşit alinarea suferinței ţareviciului. De atunci incepand, a devenit favoritul cuplului imperial. Era omul sfânt, inteleptul, pe care eşaloanele superioare ale societăţii ruseşti il priveau cu o teamă superstiţioasă. Viclean, isi exercita influenţa asupra ţarului Nicolae al II-lea şi a ţarinei. Înconjurat de indivizi lipsiti de scrupule, el a intervenit în chestiuni ale Bisericii si Statului, rol de care vor beneficia rusii germanofili.

Pretins iluminat, afirma ca poate purifica prin contactul sau fizic. Influenta nefasta asupra ţarinei Alexandra Feodorovna devenise subiect de neliniste si dezbateri in Duma.

Desi Rasputin a fost asasinat, declinul vechii Rusii nu a fost totuşi oprit. În anul următor, va izbucni revoluţia bolşevica. Moartea sa misterioasa l-a facut sa intre in legenda drept cel mai renumit calugar vindecator de la curtea Rusiei.

1918: Decret privind exproprierea pământului. Începutul reformei agrare (între 1918–1921. S-au expropriat de la vechii proprietari aproximativ 6 milioane ha de pamânt ce au fost împărțite țăranilor, modificându–se astfel structura proprietății în noua Românie)

1920: Unul dintre cele mai devastatoare cutremure din istorie a avut loc în provincia chineză Gansu. Numărul persoanelor decedate s-a ridicat la 200.000

1938: Este înființat Frontul Renașterii Naționale, sub conducerea regelui Carol al II–lea. După alegerile din iunie 1939, câștigate de FRN, devenit partid unic, un decret–lege cerea tuturor deputaților și senatorilor să poarte uniforma FRN și să presteze juramânt de credință regelui

1944: Al doilea război mondial: Ultima ofensivă germana în Vest: “Ofensiva din Ardeni

1945: Moscova. Conferința miniștrilor Afacerilor Externe ai URSS, SUA și Marii Britanii. În privința României, Conferința hotărăște recunoașterea guvernului condus de Petru Groza, dar cere includerea câte unui reprezentant al PNL și PNȚ precum și organizarea de alegeri libere

1946: Deschiderea casei de moda Christian Dior

1963: Stabilirea de relații diplomatice, la rang de ambasadă între România și Tunisia

1970: A avut loc premiera filmului “Love Story“, regia Arthur Hiller, film ce a avut un imens succes de public (protagoniști: Ali Mac Graw și Ryan O´Neal)

1989: Timișoara. De la nemulțumiri locale (hotărârea judecătorească după care pastorul reformat Laszlo Tokes urma să fie strămutat în altă localitate), se ajunge la revendicări pe plan politic. Timișorenii se strâng în Piața Catedralei. În noaptea de 16 spre 17 decembrie au loc confruntări între manifestanți și forțele de ordine

1998: Operatiunea “Vulpea deserului

Statele Unite şi Marea Britanie au lansat Operaţiunea “Desert Fox”, un atac masiv sub formă de raiduri aeriene asupra Bagdadului, acuzând guvernul lui Saddam Hussein de împiedicarea activitatii inspectorilor in probleme de dezarmare din cadrul ONU. Atacurile vor continua timp de patru zile (16-19).

2000: Colin Powell a devenit primul secretar de stat afro-american din istoria SUA

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.