Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Alte evenimente
6 mai

1527: Roma a fost atacata. Trupele conduse de Carol al V-lea, duce de Bourbon, au invadat Roma,
ucigând peste 4.000 de locuitori. Garzile Elvetiene il salveaza pe Papa Clement al VII-lea

Garda Elvețiană a fost angajata nu numai în serviciul de pază al papei, dar a participat și la numeroase lupte.

Acţiunea sa cea mai memorabila şi cea mai semnificativa a avut loc pe 6 mai 1527, atunci când Roma a fost devastata de trupele împăratului romano-german Carol al V-lea (Carol Quintul). Aceasta confruntare armată din timpul prădării Romei (așa numitul “Sacco di Roma”, 1527), s-a soldat cu sacrificarea unui numar insemnat de soldati elvetieni pentru salvarea Bazilicii Sf. Petru si a papei Clement al VII-lea.

Pentru a rezista atacului, o parte a Garzii Elvetiene s-a baricadat in curtea de intrare a Bazilicii, luptand impotriva lancierilor lui Carol Quintul, pentru a apăra scara ce ducea la mormântul Sfântului Petru, 147 de “mercenari ai Domnului” pierzandu-si viata.

Singurii supravituitori au fost cei 42 de soldati elvetieni care au asigurat protectia papei, insotindu-l într-o evadare dramatică pana la Castelul Sant’Angelo folosind Pasajul Borgo, pasajul fortificat si secret, lung de 750 de metri lungime, care lega peretii Vaticanului de castel. O lună mai târziu, pe 5 iunie 1527, Clement al VII-lea s-a predat.

In anul următor tragediei, 6 mai a devenit data depunerii “jurământului recruţilor” Garzii Elvetiene. De atunci, in fiecare an, acestia presteaza juramântul fata de Suveranul Pontif, pe data de 6 mai, pentru a marca si omagia eroismul Garzii Elvetiene.

In trecut, incepand cu secolul al XIV-lea au existat si garzi pontificale corsicane, dar acestea au fost desfiintate la jumatatea secolului al XVII-lea, ca urmare a unui diferend intre Papa Alexandru al VII-lea si regele Frantei, Ludovic al XIV-lea.

Mai mult…

1536: Jacques Cartier se întoarce în Franţa. Sfârşitul celei de-a doua călătorii

Echipajul, care suferise de frig şi de scorbut, pierduse 25 de membri înainte de sosirea primăverii. Cartier a parasit St. Croix cu cele două nave ale sale şi vreo zece membri ai tribului Iroquois, inclusiv Donnacona, cei doi fii ai acestuia si alţi doi copii capturati pe 3 mai anul trecut. In incarcatura navei: vreo zece bucati de pirita pe care le credea din aur şi blănuri. De aceasta data, trecand printre Insulele Anticosti şi Gaspé, constata configuratia Insulelor Madeleine. Pe 16 iulie 1536, s-a întors la Saint-Malo după o absenţă de 14 luni.

Această a doua călătorie s-a dovedit a fi mult mai fructuoasa decat prima: Cartier a descoperit un fluviu, o modalitate de a pătrunde foarte mult în continent, a cunoscut bastinasii, un sef de trib si a facut rost de “aur”. La întoarcerea sa, i-a povestit regelui Francisc I despre un rau, lung de 800 de mile, care poate duce in Asia, iar Donnacona a confirmat. Regele, entuziamat, i-a oferit corabia (caraca) Grande Hermine.

Grande Hermine era numele corabiei, caraca, care l-a adus pe Jacques Cartier la Saint-Pierre pe 15 iunie 1535, descoperind estuarul raului St Lawrence şi asezarea tribului Iroquois din Stadacona (in prezent langa Quebec City ).

Caraca: corabie din sec. XV-XVII; navă voluminoasa, de la sfarsitul Evului Mediu, caracterizata prin corpul navei (coca) rotunjit si doua catarge inalte, in fata si in spate. A fost una dintre primele tipuri de nave europene care s-au putut aventura pe oceanele lumii. Spaniolii o numeau “Nao”, iar portughezii, “Nau”, fiind alaturi de caravelă, nava marilor exploratori din aceste ţări.

Mai mult…

1626: Olandezii au cumparat Insula Manhattan

Colonizatorul olandez, Peter Minuit, a cumpărat Insula Manhattan, in numele Companiei Olandeze a Indiilor Occidentale (VOC), de la băştinaşi (indienii Algonquin), în schimbul unor mărfuri în valoare de aproximativ 25 de dolari.

1639: A fost încheiată construcția Bisericii „Trei Ierarhi” din Iași, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, adevărată bijuterie arhitectonică; aici se află mormintele lui Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir și Vasile Lupu

1682: Ludovic al XIV-lea al Franței își mută întreaga curte la Versailles

In timpul construirii Palatului Versailles, curtea s-a mutat la Palatul Saint-Germain-en-Laye (palatul in care se nascuse Ludovic al XIV-lea, in 1638) si la Palatul Tuileries. Lucrările au început în 1661, sub conducerea arhitectului francez Louis Le Vau, apoi  după 1676, sub cea a lui Jules Hardouin-Mansart. Charles Le Brun, pictorul oficial al regelui, s-a ocupat de decoratiuni, iar André Le Nôtre a amenajat gradinile. Nobilimea şi oamenii de la curte l-au insotit pe rege la noua resedinta.

1791: Prin decretul purtând această dată, Palatul Luvru din Paris a fost transformat în muzeu, devenind Muzeul Luvru

 

Muzeul Luvru, al treilea dintre cele mai mari muzee din lume, gazduieste inclusiv Gioconda (Mona Lisa) lui Leonardo da Vinci. Abandonat de către Ludovic al XIV-lea în favoarea a Palatului de la Versailles, Luvru a mai fost ocupat doar ocazional, în timpul vizitelor regale sau ale consilierilor regelui. Printr-un decret, s-a infiintat Muzeul Central de Arte al Republicii.

În 1793, va fi inaugurata marea galerie de tablouri la Muzeul Louvre, fosta resedinta regala. În 1803, muzeul va deveni “Muzeul Napoleon” şi se va îmbogăţi cu exponate donate din prada campaniilor militare ale împăratului. Sub cea de-a Treia Republica, muzeul va deveni oficial “proprietate de stat”, putand accede la statutul său actual de muzeu naţional.

1829: Austriacul Cyrill Demian a depus brevetul pentru inventarea acordeonului

Chiril Demian a depus, impreuna cu fiii săi, Carl si Guido, un brevet pentru inventarea acordeonului, pe 6 mai 1829, la Viena. In acelaşi an, pe 19 iunie, in Londra, Charles Wheatstone a depus, de asemenea, un brevet pentru un instrument muzical numit “concertina”.

In 1863, Paolo Soprani a infiintat industria acordeonului la Castelfidardo, considerat a fi locul de nastere al acordeonului.

1849: Trupele maghiare conduse de maiorul Imre Hatvani sunt înfrânte decisiv de către Armata revoluționară a lui Avram Iancu

1851: John Gorrie a primit brevetul pentru inventarea unei masini de inghetata

1872: Înființarea Agenției Diplomatice Române la Berlin

1885: A fost emis un decret regal privind aprobarea Tomos–ului, prin care Patriarhia din Constantinopol recunoștea Biserica Regatului României ca autocefală

1888: Victor Babeș face primele vaccinări antirabice la București

1889: Turnul Eiffel este deschis oficial spre vizitare publicului în cadrul Expoziției Universale din Paris

1899: România participă la prima Conferință a Păcii, care a avut loc la Haga. La acest forum internațional se încheie Convenția asupra reglementării pașnice a conflictelor internaționale

1910: George al V-lea devine rege al Angliei după moartea tatălui său, Eduard al VII-lea

Cu un temperament moderat, George al V-lea a reusit sa calmeze si sa normalizeze climatul politic intern. Atitudinea sa democratica şi constituţionala a contribuit la popularitatea sa şi a coroanei. Acest monarh profund atasat de tara sa, a dat dovada de patriotism, demnitate, bun-simt si onestitate. Datorita acestor calităţi a reusit sa consolideze monarhia şi sa menţina unitatea ţarii şi a Imperiului.

1928: Are loc, la Alba Iulia, o mare adunare convocată de Partidul Național Țărănesc, cu scopul de a obliga guvernul liberal să demisioneze

1937: Dezastrul dirijabilului german Hindenburg.


 

Aeronava Hindenburg, cel mai mare dirijabil construit vreodată, a luat foc în timp ce încerca să aterizeze la Lakenhurst, New Jersey. Victime, 36 de pasageri și membri ai echipajului.

Hindenburg, un dirijabil marca Zeppelin, a explodat in momentul aterizarii pe aeroportul din Lakehurst (Lakehurst Naval Air Station) din Manchester Township, New Jersey, la ora 7:30. Din cei 36 de pasageri și 61 de membri ai echipajului, 13 pasageri și 22 de membri ai echipajului au murit, acestora adăugându-se un membru al personalului de la sol, un total de 36 de persoane pierzîndu-și viața în accident. Acest accident va pune capat epocii dirijabilelor comerciale.

Localizarea inițială a focului, sursa aprinderii, precum și sursa care a alimentat inițial focul rămân subiecte controversate. Cauza accidentului nu a fost determinată niciodată, deși multe ipoteze au fost propuse, de la cele privind scurgerile de hidrogen (care devine inflamabil în amestec cu aerul), până la materialele utilizate la construcția dirijabilului de genul nitratului de celuloză și azotatului de aluminiu, despre care se spune că sunt extrem de inflamabile. Toate aceste teorii raman foarte controversate, precum si motivul  propagarii extrem de rapide a incendiului: în 37 de secunde, practic Hindeburg a devenit cenușă.

LZ 129 Hindenburg (Deutsches Luftschiff Zeppelin) a fost un dirijabil german de mari dimensiuni, destinat transportului comercial de pasageri. A fost liderul clasei Hindenburg, clasa cu cel mai lung tip de dirijabile (245 metri) dintre aparatele de zbor de toate tipurile și cel mai mare dirijabil prin volumul său (200.000 m³). Proiectat și construit de compania Zeppelin (Luftschiffbau Zeppelin GmbH), dirijabilul a fost operațional incepand din martie 1936, timp de 14 luni, până la distrugerea sa accidentală, pe 6 mai 1937, la sfârșitul primei curse nord-atlantice, din cel de-al doilea sezon de activitate.

Zeppelinul Hindenburg a fost numit după numele general feldmareșalului Paul von Hindenburg (1847–1934), președinte al Germaniei (1925–1934).

1942: Publicarea piesei White Christmas a lui Irving Berlin

White Christmas este un cântec de Crăciun, scris la începutul anilor 1940, de către compozitorul american Irving Berlin. Acesta a devenit rapid un clasic al genului, cu sute de preluari. Inregistrarea facuta de Bing Crosby, câteva săptămâni mai târziu, a avut vanzari estimate la 140 de milioane de exemplare în întreaga lume.

1940: John Steinbeck este laureatul premiului Pulitzer pentru romanul său The Grapes of Wrath (Fructele mâniei)

1964: Keith Richards, membru al grupului Rolling Stones, compune primele acorduri ale piesei rock I can’t get no… Satisfaction

1984: Are loc, la Palatul Sporturilor din București, gala de adio a gimnastei Nadia Comăneci. Cu prilejul retragerii sale din activitatea competițională, gimnasta primește din partea președintelui Comitetului Internațional Olimpic, Juan Antonio Samaranch, Ordinul Olimpic

1990: „Podul de flori” de peste Prut – prima deschidere a frontierelor dintre România și actuala Republica Moldova

1994: Inaugurarea oficială a tunelului de sub Canalul Mânecii, considerat de experți ca „lucrarea secolului”. Eurotunelul, cu o lungime de 50,3 km, situat la o adâncime cuprinsă între 25 si 45 de metri sub fundul mării, a costat 10 miliarde de lire sterline

2001: Papa Ioan Paul al II-lea, primul papa care a intrat intr-o moschee: Moscheea Umayyad din Damasc

2003: A fost inaugurată, la Moscova, prima stație de metrou din lume aflată la cea mai mare adâncime. Stația Park Pobedi (Piața Victoriei) este construită la 90 de metri sub pământ

2007: Nicolas Sarkozy este ales presedinte al Frantei

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.