Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Aniversari
4 ianuarie

1643: Isaac Newton, fizician, matematician și astronom englez (d. 1727)Sir Isaac Newton, 4 ian. 1643 – 31 mar. 1727, născut în Woolsthorpe, Lincolnshire, Anglia, matematician, fizician, filozof, alchimist, astronom și teolog englez, cel mai important savant al revoluției științifice din sec. XVII.

Figură emblematică în domeniul științei, este cunoscut mai ales pentru că a fondat mecanica clasică, pentru teoria sa asupra gravitației universale și pentru crearea, în competiție cu Gottfried Wilhelm Leibniz, a calculului infinitezimal.

În domeniul opticii, descoperirea sa referitoare la compoziția luminii albe a inclus fenomenul culorilor în știința luminii și a pus bazele fizicii optice moderne. Astfel, în optică, a dezvoltat o teorie a culorii bazată pe observația că o prismă împarte lumina albă într-un spectru vizibil. A inventat și un tip de telescop reflector compus dintr-o oglindă primară concavă și o oglindă secundară plată, numit telescopul newtonian.

În domeniul mecanicii, cele trei legi de mișcare a corpurilor descoperite de el, principiile de bază ale fizicii moderne, au condus la descoperirea formulei legii atracției gravitaționale. Astfel, în mecanică, a stabilit cele trei legi universale ale mișcării care constituie de fapt principiile care stau la baza marii teorii a lui Newton referitoare la mișcarea corpurilor, teorie care se numește acum „mecanica newtoniană” sau „mecanica clasică”.

Newton a arătat că mișcările obiectelor de pe Pământ și corpurile cerești sunt guvernate de aceleași legi naturale; pe baza legilor lui Kepler privind mișcarea planetelor, a dezvoltat legea universală a gravitației.

În matematică, a descoperit calculul infinitezimal. Este cunoscut și pentru teorema binomială sau binomul lui Newton, formula pentru ridicarea la o anumită putere cu exponent natural a unui binom și a așa-numitei invenții a metodei lui Newton pentru găsirea aproximărilor unui zero (sau rădăcină) a unei funcții reale cu variabilă reală.

Lucrarea Principiile matematice ale filosofiei naturale (Philosophiae Naturalis Principia Mathematica), apărută în 1687, a constituit una dintre cele mai importante opere din istoria științei moderne. În ea descrie legea universală a gravitației, formulează cele trei legi universale ale mișcării și pune bazele mecanicii clasice.

De asemenea, a efectuat cercetări în domeniile teologiei și alchimiei.

1747: Dominique Vivant Denon, pictor, gravor, scriitor, diplomat, arheolog şi curator francez.

Dominique a fost numit primul director al Muzeului Luvru de către Napoleon, după campania in Egipt din 1798-1801. Este considerat un precursor major al muzeologiei, istoriei artei şi egiptologiei.

1785: Jacob Grimm, autor german, celebru pentru colectiile sale de cântece populare şi poveşti pentru copii.

1809: Louis Braille, pedagog francez, inventatorul alfabetului Braille (d. 1852)

Creator al sistemului Braille ce permite nevăzătorilor sa citeasca. La varsta de trei ani, pe cand se juca cu un cuţit de taiat piele din atelierul de pielarie (pentru confecționarea articolelor de harnașament) al tatălui său, s-a rănit grav  la unul din ochi. După câteva luni, s-a infectat si celalalt ochi. A fost un caz de oftalmie prin simpatie şi Louis Braille si-a pierdut complet vederea. La zece ani, a fost admis la Institutul Regal pentru Tinerii Nevazatori din Paris. Aici si-a petrecut 24 de ani din viata, mai întâi ca elev, apoi ca profesor si tot aici va pune la punct alfabetul care ii va purta numele.

A redactat o “Metoda de scriere a cuvintelor, notelor muzicale si cantecelor simple”, folosind puncte pentru nevăzători, dispuse anume pentru ei. Sistemul Braille s-a născut oficial odată cu lansarea primei editii a acestui procedeu, în 1829. Louis Braille i-a adus  îmbunătăţiri, iar a doua ediţie a fost publicată în 1837, acesta fiind sistemul care este în vigoare şi astăzi.

1813: Sir Isaac Pitman, inventatorul stenografiei

Autorul metodei de stenografie Pitman. Isaac Pitman a folosit mai intai, timp de şapte ani, metoda Taylor, înainte să dezvolte o metodă proprie. El a dezvoltat sistemul cel mai utilizat in stenografie, cunoscut acum sub numele de Pitman, propunandu-l pentru prima dată în Stenographic Soundhand, în 1837. Această metodă a fost folosită în principal în Marea Britanie şi in America de Nord.

1841: Petru Poni, chimist și mineralog român, unul dintre fondatorii școlii românești de chimie (d. 1925)

1877: Sextil Pușcariu lingvist, filolog, istoric literar, memorialist (d. 1948)

1904: Pegi Nicol MacLeod, pictorita canadiana, initiatoarea primului val al modernismului canadian

1932: Carlos Saura, regizor spaniol

1933: Nora Iuga, poetă și traducătoare română

1940: Brian Josephson, fizician britanic, laureat al Premiului Nobel

1942: John McLaughlin, chitarist de jazz

1963: Till Lindemann, solistul formatiei germane Rammstein

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.