Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Aniversari
26 decembrie

1891: Henry Miller, scriitor american, pasionat de pictură (d. 1980)

Henry Miller, 26 dec. 1891 – 7 iun. 1980, scriitor american și un veșnic boem ale cărui romane autobiografice ating o candoare – în special despre sex – care le-a făcut să aibă o influență eliberatoare în literatura de la mijlocul secolului XX.

De asemenea, se remarcă printr-un stil american liber și simplu și un dar pentru comedie care izvorăște din disponibilitatea sa de a admite sentimentele pe care alții le ascund și de o acceptare aproape pasionată a răului împreună cu binele. Datorită sincerității lor în materie de sex, operele sale majore au fost interzise în Marea Britanie și Statele Unite până în anii 1960, dar au fost larg cunoscute mai devreme din exemplarele de contrabandă din Franța.

Miller a crescut în Brooklyn și a scris despre experiențele copilăriei sale de aici în Primăvară neagră,  1936. În 1924 și-a părăsit slujba la Western Union din New York pentru a se dedica scrisului. În 1930 a plecat în Franța. Tropicul Cancerului (publicat în Franța în 1934, în Statele Unite în 1961) se bazează pe existența sa de pe o zi pe alta în Parisul doborât de Marea Depresiune.  Este un monolog despre perioada petrecută la Paris, în sărăcie, ca expatriat. Tropicul Capricornului (Franța, 1939; SUA, 1961) se bazează pe perioada tinereții sale petrecute în New York.

Vizita lui Miller în Grecia în 1939 i-a inspirat Colosul din Maroussi , 1941, o meditație asupra semnificației acestei țări. În 1940–1941 a făcut un turneu extensiv în Statele Unite și a scris o relatare extrem de critică a acesteia, Coșmarul aerului condiționat, The Air-Conditioned Nightmare, 1945, care s-a concentrat pe o analiză a costului, în termeni umani, a mecanizării și comercializării.

După ce s-a stabilit în Big Sur, pe coasta Californiei, Miller a devenit centrul unei colonii de admiratori. Mulți dintre ei erau scriitori ai generației Beat care au văzut paralele cu propriile lor convingeri în acceptarea din toată inima a lui Miller a degradantului alături de sublim. La Big Sur, Miller a produs trilogia sa Răstignire trandafirie sau Crucificare trandafirie , alcătuită din Sexus, Plexus și Nexus (ediția SUA publicată în ansamblu în 1965). Aceasta acoperă aproape aceeași perioadă a vieții lui Miller ca și Tropicul Capricornului și, împreună cu acea carte, trasează etapele în care eroul-narator devine scriitor.

Publicarea „Tropicelor” în Statele Unite a provocat o serie de procese în care era acuzat de obscenitate, care au culminat în 1964 printr-o decizie a Curții Supreme care a respins concluziile instanței de stat conform cărora cartea era obscenă.

Alte cărți importante ale lui Miller sunt colecțiile de eseuri Ochiul cosmologic, 1939 și Înțelepciunea inimii, 1941.

A fost și acuarelist; a expus la nivel internațional și a scris despre artă în A picta înseamnă a iubi din nou, To Paint Is To Love Again, 1960.

Au fost publicate diferite volume ale corespondenței sale: cu Lawrence Durrell (1963), cu Anaïs Nin (1965) și cu Wallace Fowlie (1975).

Mai mult…

973: Al-Ma`arri, scriitor sirian (d. 1057)

Poet și erudit arab din Siria, personalitate importantă a literaturii în limba arabă. Al-Ma’arri era adeptul scepticismului și se opunea dogmatismului religios și superstițiilor. Mai mult, considera religia ca fiind o “fabulă inventată în timpurile vechi pentru a exploata credulitatea maselor”. De asemenea, respinge ideea revelației divine a Coranului.

1716: Jean François de Saint-Lambert, poet francez (d. 1803)

1792: Charles Babbage, matematician și inginer mecanic englez.

A fost cel dintâi care a imaginat o mașină de calculat programabilă, asemănătoare computerelor din ziua de azi. Din acest motiv este privit ca un „părinte” al informaticii.

Babbage a început să-și proiecteze „Mașina analitică” în 1837, dar nu a reușit să o construiască pînă la moartea sa, din cauza limitărilor tehnologice ale vremii. Cu toate acestea, o mașină construită în 1991 după schițele sale s-a dovedit a funcționa perfect. Ideile lui Babbage erau atât de revoluționare pentru vremea sa încât n-au fost înțelese decât de o singură persoană dintre contemporanii săi. Aceasta era matematiciana Ada Lovelace, cea care a și scris primul program pentru Mașina analitică a lui Babbage, rămânînd astfel în istorie ca primul programator.

1867: Ádám Abet, scriitor, poet, jurnalist și traducător maghiar (d. 1947)

1883: Maurice Utrillo, pictor francez, fiu al pictoriței Suzanne Valadon. (d. 1955)
În pictura lui Maurice Utrillo se disting trei perioade: perioada Montmagny (1904-1910), perioada albă (1910-1914), perioada multicoloră (1922-1955).

Maurice Utrillo a pictat mai ales peisaje citadine, în care apar grupuri de case, străzi, colțuri din diverse localități, în special vederi din cartierul Montmartre. Stilul său este dificil de definit și nu poate fi încadrat într-unul din curentele artistice.

Grădina lui Renoir

După o serie de opere marcate de impresionism (“perioada Montmagny”), peisajele urbane realizate între 1910 și 1914 sunt caracterizate de o paletă dominată de o gamă de nuanțe în jurul albului (“perioada albă”). Artistul realizează peisaje în care volumele clădirilor (case, biserici etc.) sunt tratate în suprafețe ample, monocrome, de cele mai multe ori albe, luminoase (Casa lui Hector Berlioz, 1910; Biserica Notre-Dame de Clignancourt, 1913 etc.).

Casa lui Hector Berlioz, 1910

 Treptat, gama cromatică se îmbogățește, culorile sunt pline de prospețime, de acuitate senzorială. Se vorbește despre o “perioadă multicoloră”, care este situată după anul 1922.

Mai mult… 

1893: Mao Zedong, șef al statului chinez (1949–1959), președinte al Partidului Comunist Chinez (1943–1976) (d. 1976)

1914: Richard Widmark, actor american de teatru și film (d. 2008)

1926: Gina Pellón, pictor cubanez

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.