Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Comemorari
26 februarie

1940: Nicolae Tonitza, pictor, grafician și critic de artă român (n. 1886)

Profesor universitar la Iasi, cofondator, impreuna cu Francisc Sirato si Oscar Han a Grupului Celor Patru. A asimilat in mod creator elemente si sugestii ale impresionismului si s-a impus printr-un stil inconfundabil al desenului si compozitiei, ca si printr-un lirism intens al coloritului. A pictat portrete de copii: Catiusa lipoveanca, Fetita padurarului, Copil jucandu-se, de asemenea, naturi statice, scene de interior si peisaje: Curte de mahala, Iarna in Bucuresti si compozitii cu tente de critica sociala: Coada la paine, Convoi de prizonieri.

Pictura rămâne, dincolo de frământările cotidiene, de angajarea în evenimentele contemporane, senină, vorbind despre un ideal estetic clasic, despre cultul frumosului, despre o artă înțeleasă ca expresie a permanenței valorilor spirituale. Această viziune autonomă se conturează în portretele de copii. “Ochii lui Tonița”, ochii copiilor pictați de el, ne privesc astăzi cu o nostalgică inocență, cu o amară melancolie și candoare. Ochii aceștia mari, rotunzi și expresivi sunt inconfundabila pecete a stilului său de o unică poezie în arta plastică românească.

Portret de copil

1561: Jorge de Montemayor, scriitor spaniol

1723: Thomas d’Urfey, scriitor englez (n. 1653)

1918: Pietro Blaserna, matematician și fizician italian (n. 1836)

1931: Otto Wallach, chimist german, laureat al Premiului Nobel (n. 1847)

1969: Karl Jaspers, psihiatru german (n. 1883)

1971: Fernandel (Fernand Joseph Desire Constandin), actor francez (n. 1903)

Marele actor de comedie, Fernandel, a murit la vârsta de 67 de ani, din cauza unei pleurezii ale carei prime simptome le-a resimţit de la începutul filmarilor pentru Don Camillo în Parma. Cel ce avea sa devina un actor venerat de public era funcţionar de bancă atunci când s-a întâlnit cu scriitorul Marcel Pagnol. De la operetă la cinema, trecand prin music-hall, a lasat figura inconfundabila, gesturile, vocea si marea lui sensibilitate in filme de neuitat.

1974: Tivadar Ács, scriitor, jurnalist și istoric maghiar (n. 1901)

1991: Dimitrie Ioan Mangeron, matematician român, membru corespondent (1990) al Academiei Române (n. 1906)

1999: Cristian Popișteanu, istoric român (n. 1932)

2000: Giovanna a Italiei, soția regelui Boris al III-lea al Bulgariei (n. 1907)

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.