Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Comemorari
14 martie

2018: Stephen Hawking, fizician englez, teoretician al originii universului și unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, profesor la catedra de matematică de la Universitatea Cambridge. (n. 1942)

Fiul unui cercetator in biologie, Stephen Hawking a fost foarte rapid atras de matematica. Dupa licenta in stiintele naturii, a intrat la Cambridge, in 1962, la Institutul de Astronomie, unde a dezvoltat diverse teorii despre originea universului (big-bang) si gaurile negre.

In anul urmator, resimte primele simptome ale unei boli incurabile degenerative care il face sa-si piarda mobilitatea membrelor si il forteaza sa se supuna unei traheotomii in 1985. Hotarat sa supravietuiasca paraliziei, a devenit profesor de matematica, in 1973, la Cambridge, catedra ocupata in timp de Isaac Newton.

A lucrat la legile fundamentale ale universului: fara a respinge teoria relativitatii lui Einstein,  i-a aratat limitele si necesitatea de a o raporta la fizica cuantica. Dornic sa-si popularizeze disciplina, a publicat „Scurta istorie a timpului, de la Big Bang la gaurile negre” (2000) – bestseller vandut in douasprezece milioane de exemplare, “Universul intr-o coaja de nuca” si o carte pentru  copii, “George și secretele universului”, in 2007.

752: Papa Zaharia

1682: Jacob Van Ruysdael (sau Ruisdael), pictor peisagist olandez, nepotul pictorului Salomon van Ruysdael (Salomon de Goyer)

A fost un pictor prolific, fiindu-i atribuite cca. 700 de tablouri. De o mare complexitate aristica, in timp ce artistii olandezi dinaintea sa folosisera copacii doar ca elemente decorative, Ruisdael i-a transformat in subiect al picturilor sale si le-a insuflat personalitati puternice, prin tuse energice si culori vii, caracteristice barocului. Forta emotionala a lucrarilor sale este prezenta si in peisajele panoramice ale intinselor campii olandeze, dominate de un cer urias, innorat. Este considerat cel mai important pictor peisagist olandez al tuturor timpurilor.

1803: Friedrich Gottlieb Klopstock, scriitor german (n. 1724)

1883: Karl Marx, filosof , economist si publicist german, teoretician al socialismului, parintele comunismului (n. 1818)

A fost întemeietorul, împreună cu Friedrich Engels, teoriei socialismului științific, teoretician și lider al mișcării muncitorești. Karl Marx împreună cu Friedrich Engels a scris și a publicat, în 1848, Manifestul Partidului Comunist, care are ca motto celebrul apel: “Proletari din toată lumea, uniți-vă !” În acest model, capitalismul va lua sfârșit prin activitatea organizată a clasei muncitoare internaționale. Ideiile lui Marx au început să exercite o influență majoră asupra mișcării muncitorești la scurt timp după moartea sa. Această influență a crescut impetuos odată cu victoria Revoluției din Octombrie din Rusia, revoluție datorată bolsevicilor marxiști.

In 1850, a scris Luptele de clasă în Franța, Fundamentele criticii economiei politice (1858) și începe redactarea lucrării sale fundamentale, Capitalul. În 1864, Marx a fost principalul conducator al Primei Internaționale Socialiste, căreia îi dă ca obiectiv abolirea capitalismului. Pentru Marx, istoria omenirii se bazează pe lupta de clasă: pentru a se elibera, proletariatul, victimă a exploatării capitaliste, trebuie să se organizeze la nivel internațional, să cucerească puterea politică și, în această fază de dictatură a proletariatului, să realizeze desființarea claselor sociale, ceea ce, într-o fază superioară, va duce de la sine la dispariția statului și la întemeierea societății comuniste. Doctrina sa a fost denumita, impotriva vointei sale, marxism.

1887: Carol Popp Szathmary, pictor și fotograf român (n. 1812)

1932: George Eastman, industrias si fabricant de aparate de fotografiat, fondatorul companiei Kodak

În 1888, George Eastman a lansat primul său aparat de fotografiat, marca Kodak. In 1892, a reorganizat compania, numind-o Eastman Kodak Company, deţinand monopolul acestei industrii în Statele Unite. În 1924, a donat jumătate din averea sa, evaluată la aproximativ 75 milioane dolari la acea vreme, la diferite instituţii, cum ar fi Universitatea din Rochester si Institutul de Tehnologie din Massachusetts.

1983: Maurice Ronet, actor francez (n. 1927)

1989: Zita de Bourbon-Parma, soția lui Carol I al Austriei, ultimul împărat al Imperiului Austro-Ungar (n. 1892)

1989: Dumitru Floarea-Rariște, scriitor și traducător român (n. 1914)

1995: Gheorghe Hrimiuc-Toporaș, istoric literar român (n. 1947)

1995: William Alfred Fowler, fizician american (n. 1911)

1997: Fred Zinnemann, regizor si producator american de origine austriacă (n. 1907)

Mai mult…

1998: Boris Deșliu, poet, eseist și prozator român (n. 1917)

1999: George G. Ursul, istoric român

2000: Nicolae Minei, istoric român (n. 1922)

2005: Vasile Spătărelu, compozitor și profesor român (n. 1938)

2006: Lennart Meri, scriitor, regizor și politician estonian (n. 1929)

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.